Er der krav om udstilling?
Hos Haus Qira gør vi meget ud af at udstille vores hunde og vores opdræt er med henblik på at lave racetypiske og anatomisk korrekte og sunde hunde, både i sind og krop! Vi er meget selektive i vores valg af avlspartner og opdrætter altid for øje, at vores hvalpe kan få topplaceringer på udstillinger.
Hvert år til det Danske Hovedavlsskue, har vi mulighed for at opnå Avlsklasse for vores brugshunde. Det er et prædikat som vi rigtig gerne vil opnå, men det kræver at der bliver vist afkom efter vores hunde. Så derfor vil der være krav om udstilling, for nogle af hvalpene fra vores kuld.
Det skal ikke betyde at i skal trækkes med til udstillinger hver weekend, vi tænker udstillings træning selvfølgelig og så 5 udstillinger per år, herunder 2 kombiskuer, de 2 landsdelsskuer (Jylland og Sjælland) og så HovedAvlsSkuet (HAS) som altid er i første weekend i august og skiftevis i Jylland eller på Sjælland.
Er der krav om træning?
Schæferhunden er en klog, aktiv og kontaktsøgende race og den fortjener at blive brugt og fungerer bedst, når den udfordres mentalt mange gange om ugen. Vores blodlinjer er over driftige hunde, så uden mental stimulering vil de ikke være egnet som familiehunde.
Med en god blanding af fysisk aktivitet og mental stimulering, opnår man den perfekte balance i en schæferhunds liv og får de mest fantastiske familiehunde.
Fysisk skal schæferhunden holdes i god kondition og holdes slank hele livet, så får du 2-5 år ekstra i den anden ende!
For hvalpe under 15 måneder, kan det være leg i haven og korte gåture. Når deres knogler og led er fuldt udvoksede ved 15 måneders alderen, kan man begynde at løbe og cykle med hunden en eller flere gange om ugen. Husk blot en blid opstart, så hundens poter kan nå at opbygge lidt ‘hård hud’ til vores asfalterede veje og stier.
Mentalt skal schæferhunden udfordres med leg, opgaver som skal udføres, øvelser, spor, dogdancing, agility, nosework, rally eller noget helt 7. – det er kun fantasien som sætter grænser for hvad man kan lave med sin hund! Men bare man laver et eller andet som udfordrer hunden mentalt, så opnår man den balance som schæferhunden er så kendt og elsket for.
At kaste en bold som hunden skal løbe efter, er strengt forbudt! Når man drifter hunden op og op og op, uden at bruge den opsparede energi, så bliver de sindsyge. Derudover så er den hårde opbremsning som de fortager sig når de skal samle bolden op, en kæmpe belastning for hele hundens knogle, sene og muskel struktur. Så derfor kast aldrig bold med din hund!
Hvad følger der med, når du skal have hvalp fra Haus Qira?
Vi vil altid være til rådighed med hjælp og vejledning, i hele hundens levetid.
Vi har vores FB gruppe ‘Hunde fra Haus Qira’ som er blevet et super hyggeligt samlingssted, hvor vi kan følge hinandens hunde og snakke om alt hunderelateret.
Vi laver en hvalpepakke med lidt hundesnack, et hvalpelegetøj, et tæppe & termometer fra Agria. Tæppet lægges i hvalpegården, når hvalpene er omkring 6-7 uger gamle. Så ‘dufter’ det dejligt af søskende og hundemor, som de kan putte med de første dage hos deres nye familier.
Vi sørger for 2 kg. foder, af samme mærke som hvalpen er vokset op med fra 6-8 uger. Vi anbefaler at i bruger dette foder de første uger efter i henter hvalpen hjem. På den måde kan vi udelukke foderskifte som årsag, hvis der skulle opstå sygdom den første tid i det nye hjem.
Dysplasi og hvordan du forebygger det!
Schæferhunden er en af de større racer, som lider af albueled og hofteleds dysplasi. Det kan ikke fastlægges om det kommer fra arv eller miljø så det vi kan gøre er at sørge for et skånsomt miljø, i hvalpens første leveår.
Lad ikke hvalpen gå op og ned af trapper dagligt. Lad ikke hvalpen hoppe ned fra sofaen/sengen eller ud af bilen, det belaster hvalpens albuer med hele hundens vægt! Sørg for at bære din hvalp op og ned, indtil den er 15 mdr., hvor alle knogler og sener er fuldt udvokset!
Når hunden bliver omkring 14 måneder, er det et godt tidspunkt at tage røntgen billeder af hvalpen og få dem sendt ind til DKK til bedømmelse (eller hos det tyske forbund SV, hvis de bliver taget i Tyskland). Haus Qira støtter op om at få alle billeder sendt ind til bedømmelse, så vi kan få et retvisende billede af hvordan HD/AD statistikken ser ud for alle vores hvalpe og tæver. Ønsker i hjælp til dette, så sig endelig til!

De små hvalpe tumler sødt afsted, med deres kluntede poter og slingrende bevægelser. Deres samlinger i leddene, består endnu kun af blød brusk (som ikke kan ses på røntgen), muskler, sener og ledbånd.
Deres knogler rører slet ikke hinanden endnu!

Hvert spring og løben rundt medfører påvirkninger mellem knoglerne. Ved normale mængder motion, er dette ikke problematisk, men blot en naturlig og sund del af hvalpens udvikling.
Men hvis du lader hvalpen hoppe op og ned fra sofaen eller sengen, tager den med på lange gåture / vandreture, skader du leddene.
Når du lader hvalpen spurte rundt på glatte fliser eller trægulve, uden fast greb under poterne, belaster du leddene!
Hvalpen har kun en chance, for at vokse op og blive sund og stærk. En velbygget krop, er noget der kommer fra fremragende avl og en god opvækst – BEGGE dele, ikke kun den ene!
Når din hvalp er færdigvokset, har den resten af livet til leg, traveture og træning.
Så tag den med ro, nyd hvalpeperioden og hav lidt tålmodighed mens din hvalp stadig er lille og giv den chancen for et sundt og godt liv!