Belønning på sporet
Som belønning på sporet anbefaler jeg at man bruger hvalpens foder, men først efter hvalpen har lært at gå spor. De første 5-8 spor der bruger jeg kyllinge pølser, da de har en meget kraftig lugt som de fleste hvalpe reagerer meget interesseret på. Alle dagligvare butikker har deres egen variant af disse små pakker med kyllinge pølser til lige omkring 10-11 kr.
Jeg skærer dem ud i så tynde skiver som muligt, så hvalpen ikke skal bruge ‘spisepause’ ved hver fodspor. Det bør være så tynde at de kan samles op og næsten sluges uden at tygge på dem.

Spor lægning
Sporet starter for mig, nogle meter før man stopper og placerer sporflaget. Hvis det er en hund som er ny til spor, tager man små korte skridt og så øges skridtlængden i takt med hunden bliver bedre til sporsøg.
Gå nogle meter og stop så op med begge føder ved siden af hinanden og placer dit sporflag ved din venstre hæl. Læg 5-8 godbider fordelt i opstarts feltet (der hvor du står med begge fødder ved siden af hinanden) og altid lige i sporet hvor du har trådt!

Når selve sporet ligges, så hav altid et pejle punkt ude i horisonten, så du altid ved hvor dit spor det ligger!
Begyndt at gå med små korte skridt og placer en godbid i hvert fodspor, gerne i hælen. Er det hundens første spor så lig ikke sporet længere end 50-60 skridt. I sidste fodspor ligges igen 5-8 godbidder, for at fortælle både hunden og dig at nu er sporet slut.
Spor afslutning
Når man har lagt sit spor og placeret 5-8 godbider i det sidste fodspor, så fortsætter man med at gå med samme afstand skridt i en halvcirkel uden at placere godbider i disse fodspor.
Spor fært
Når sporet er 15-20 minutter gammelt, begynder naturen vi har trådt på og ’ødelagt’, at rådne. Denne forrådnelse af naturen er det som kaldes kildefærten og den fært som der arbejdes med i Schæferhundeklubben.
Politiets hunde arbejder med dynefærten, som er den fært vi mennesker afgiver når vi ligger sporet. Det er på den anden side af 25.000 hudceller i minuttet, som spreder sig i op 2-3 meters afstand fra hvor vi færdes. Denne fært holder ikke så længe som kildefærten og på dage med mere blæst er den hurtigt væk eller flyttet i vind retningen! Kildefærten kan blive der i flere dage!

Spor søget
Den bedste tid at gå sporet på er fra det er en ½ time gammelt, eller mere. Med hunde som er nye til spor, ville jeg sige fra ½-2 timer gammelt, så vil der stadig være en god kraftig kildefært.
Før hunden frem til det sted hvor du startede dit spor, en meter før sporflaget. Få påsat sele eller line som det skal på din hund og før så hunden helt frem til sporflaget hvor sporet startes og før hunden ned til godbidderne med din hånd.
Hunden bør fange interesse for de lækre godbider som vokser i græsset og naturligt gå i gang med at søge efter flere ved at bruge næsen. Når den begynder at snuse, siger man roligt ’søge’ og lige inden den finder en godbid så hiver man hvalpen lidt baglæns.
Når hvalpen er på vej fremad og man hiver den lidt tilbage, forstærker man hvalpens lyst til at ville fremad. Hvalpen lærer også at efter en nyk kommer der en godbid og så skærpes den interesse i sporet! Nykket bruges også til at lære hvalpen det korrekte tempo, så en hvalp med roligt og grundigt søg skal blot have bitte små nyk og en hvalp som trækker fremad i en fart, skal have store nyk (aldrig hårdt, det er ikke en straf).
Samtidig når hvalpen finder en godbid i græsset, så roses der med en rolig stemme. Det gælder om ikke at stjæle hundens opmærksomhed med kæmpe ros med lys stemme!
Hunden vil naturligt gå fremad for at se om den kan finde flere godbider, alt imens den snusser og lære at bruge næsen. Den fært som den får ind i næsen er kildefærten samt duften af godbider. Med træning og efter mange spor vil hunden lære at forbinde kildefærten med belønning.
Hvis hunden går til siden så stop op og vent og se om den ikke vælger at komme tilbage på sporet og fortsætte ligeud. Ellers kan man med rolig bevægelse vise hunden vej med sin hånd.
Hunden lærer meget mere ved at løse problemer selv, så lad være med at være for hurtig til at hjælpe hunden.
Husk at godbidderne er en belønning i sig selv, så den ros som i giver i starten for at fortælle hunden gør det godt, skal i udfase i løbet af de først 10 spor og kun give ros ved knæk osv.
Når hunden er blevet sikker i sit spor og den går på kildefærten, kan man begynde at lave knæk eller prøve andre underlag. Der kan begyndes med skråvind og sidevind og til sidst modvind. Men til at starte med så lig altid dit spor i medvind, indtil hunden har lært at gå efter kildefærten.
Lær din hund fra første spor at et sporsøg foregår langsomt og grundigt, det er ikke en fart konkurrence! Går du og din hund for hurtigt er der større chance for at gå forbi en fært som var vigtig på sporet, som f. eks. et knæk eller en genstand!
Hunden lugter 25-30 gange bedre end mennesket og har separate luftveje til indånding og udånding! Hunden som arbejder med næsen vil ofte tage 5-6 snif ind, før den puster ud igen. Hundens næse lugter også 5-6 gange bedre når den er sulten, så altid gå spor med hunden på tom mave 😉
Husk at hunde er forskellige og hvis din hund ikke lige fanger det med spor i første forsøg, så giv ikke op!
Herunder viser jeg lidt video af Frigga og Freja som opfanger spor meget forskelligt. Ved at blive ved med at vise Freja hvordan man skal gå et spor, så fanger hun det ved 3. spor, hvor Frigga fangede det allerede første gang!